Svenskar älskar kaffe. I snitt dricker en svensk tre koppar kaffe om dagen. Bara i Finland dricks det mer kaffe. Gott kaffe är viktigt men det är också en konstart med mycket att tänka på, från bönor till bryggningsprocess. Hur gör man egentligen det bästa kaffet?

Fika tar upp mycket tid under en dag. På arbetsplatser finns det förmiddagsfika och eftermiddagsfika. På vissa serveras det även frukost och kvällsfika. Och där det serveras fika serveras det i regel kaffe. Gott kaffe startar med en bra böna men det är också viktigt med en riktigt bra kaffemaskin och vad som serveras till kaffet. Ska det finns mjölk? Ska mjölken vara varm eller kall? Vill någon ha socker? Sätten att servera kaffe är många.

Rätt kaffe för rätt tillfälle

För många är kaffe det absolut viktigaste vid frukost, viktigare än en macka eller en skål med flingor och är en förutsättning för en bra start på dagen. Huruvida det ska vara mjölk i kaffet tvistas det om, men en svart kopp kaffe innehåller tillräckligt med koffein för att kicka igång dagen och ge den energi som behövs för att ta sig till jobb och skola.

Men den svarta koppen kaffe är långt ifrån det vanligaste sättet att dricka kaffe. Espresso, cappuccino, caffe latte och macchiato är några vanliga sätt att ta sitt kaffe utöver det vanliga bryggkaffet. Espresso är för den som behöver en snabb kopp medan en cappuccino eller caffe latte passar bättre för en längre fika med vänner.

Brygg rätt kaffe

Precis som det finns en mängd olika sätt att dricka kaffe så finns det flera olika sätt att brygga det. Alla startar dock med en böna. En bra böna är förutsättningen för gott kaffe. Vill man ha sitt kaffe extra färskt är det bra att mala sina bönor direkt vid bryggningstillfället. För den som har mindre tid är färdigmalet kaffe att föredra. En vanlig kaffebryggare kan göra stora mängder kaffe på kort tid, perfekt för en gruppfika eller ett kalas. Mer avancerade maskiner som har möjlighet att värma mjölk är bra för den som vill anpassa kaffet efter olika smaker. Droppkaffe är en ny växande trend för den riktiga kaffeälskaren som vill testa något nytt. Och för den som har riktig ont om tid finns det alltid snabbkaffe.

Stäng meny