Den klassiska fikapausen på jobbet kan för många, framförallt arbetsgivare, ses som slöseri med effektiv arbetstid. Så är inte fallet. Fikapausen med en kopp kaffe och lite småsnack med kollegerna får dig att bli mer effektiv på jobbet. 

De allra flesta av oss startar vanligen dagen med en uppskattad kopp kaffe och tar några kaffepauser på jobbet. En undersökning visar att kaffe minskar risken för kärlsjukdomar samt vissa former av cancer. Dessutom har flera underöskningar visat att du blir mer effektiv på jobbet av att ta en naturlig fikapaus.

Jobba effektivare på jobbet

kaffekoppFör många är det svårt att vara totalt fokuserade på arbetsuppgifter en hel arbetsdag. Hjärnan har svårt för att koncentrera sig helt och hållet i längre perioder och behöver små pauser för att återhämta sig. Fikapauser gör att dessa återhämtningar kommer in naturligt i arbetsdagen och hjärnan kan få komma tillbaka till skrivbordsplatsen med full kraft. En rekommendation för företag är att hyra en kaffemaskin som gör gott kaffe för att locka anställda till en snabb paus och därmed öka efefktiviteten. Helt plötsligt blir fikapuasen dagens viktigaste möte på jobbet.

Fikarast för integration

Inte nog med att en fikarast ökar effektiviteten utan den stärker även relationerna mellan kollegor. Detta är extremt viktigt till exempel för integrationen i Sverige. För de som är nyinvandrade och håller på att lära sig svenska så är fikarasten ett ypperligt tillfälle att ta åt sig mer av det svenska språket. Man lär även känna kollegorna bättre och kan knyta viktiga kontakter. Att fika med en god kopp kaffe är bra för alla.

Stäng meny