Svårt att säga hur många kaffekoppar jag druckit i mina dagar, men jag tror definitivt att jag druckit tillräckligt många för att uttala mig om hur gott kaffe smakar. Därför ska jag ge dig en snabbkurs i hur du brygger det bästa kaffet hemma, ifall du inte skulle känna för att gå till ett café.

Jag vet hur det är, man måste sätta tyglarna på sig själv när det kommer till att fika ute. Det drar lätt iväg i kostnaderna och det är ännu lättare att bli beroende. Därför ska jag ge dig mina bästa tips på att göra kaffe hemma, så att du nästan föredrar att dricka kaffe hemma framför att gå ut och köpa kaffe på stan.

kaffebild

Duger vanlig kaffebryggare? 

Självklart, det vanligaste är att köpa hem en eldriven kaffebryggare och se till att kanske lägga några kronor extra på denna. Gå gärna igenom tester innan du bestämmer dig och se till att du väljer en bryggare som har bra temperaturreglage. Kaffe ska bryggas runt 92-96 grader för att ge perfekt resultat. Vill du testa andra varianter finns perkulatorer och presskannor. 

Sköt om din bryggare

Din bryggare behöver rengöras och kalkas av för att inte ge kaffet en märklig smak. Om du har en kaffebryggare bör denna diskas regelbundet och kalkas av bör definitivt göras ca 4 gånger om året. Det gör stor skillnad, tro mig!

Filter är A och O 

Man kan tro att det inte är så mycket att veta om filter men jag har upptäckt att det kan göra stor skillnad. Genom att skölja filtret i förväg tas papperssmak bort och det gör att extra aromer frigörs ur kaffet om filtret är blött när bryggandet sätts igång. Bra va? 

Vilket kaffe ska du välja?

Detta i sig är en hel vetenskap men en grundregel att följa är att kaffe är en färskvara och detta gäller även bönor och malet. Det kan vara så lite som några veckor som är avgörande i det här fallet, så se till att köpa så mycket du vet att du förbrukar i veckan åt gången, det brukar i alla fall jag göra. Glöm inte att förvara kaffet mörkt och svalt.

Värme

Jag har undersökt det här med tid och kaffekokande och jag kom fram till det många andra säger att 92-96 grader är optimalt. Alltför hett vatten gör kaffet bittert och vid för låga temperaturer tillagas inte kaffet helt enkelt. Du behöver normalt inte tänka på detta om du har en bryggare men kan vara bra att veta om du har en presskanna exempelvis. Glöm inte att kaffet gärna får svalna lite innan du dricker första klunken.

Stäng meny