Brunch är ett enkelt och trivsamt sätt att äta och umgås på. Att bjuda på brunch är oftast mer avslappnat än en middag. För att lyckas med brunchen är nyckeln att planera vad brunchen ska innehålla.

Att bjuda vännerna på en lyxig brunch behöver varken vara svårt eller dyrt. Det är detaljerna som gör hela brunchen. För att lyckas är förberedelserna och presentationen viktig för att helheten ska bli bra. Ett sätt att göra brunchen lyckat är att baka muffins. Du kan baka både söta muffins men även matmuffins. När du bakar hemgjorda muffins kan du använda flera olika typer av muffinsformar för att det ska se snyggt och lyxigt ut. Scones är vanligt att ha på en brunch och då kan du göra miniscones och grädda i snygga muffinsformar. Det finns muffinsformar med olika mönster, färger och former. Du kan även välja olika höjd på formarna. Välj lite olika färger på formarna som matchar varandra exempelvis olika formar i pastellfärger. Du kan även välja att göra muffins och cup cakes. Skillnaden mellan dessa två är att cup cake är tyngre i konsistensen och inte lika smulig som en muffins kan vara. Att bjuda på något sött brukar ofta vara ett uppskattat inslag. Att göra antingen vanliga muffins eller mini cup cakes kan vara en väldigt bra idé. Muffins brukar också vara något som går hem hos de allra flesta. Ett tips är att baka muffins dagarna innan för att det ska vara enkelt.

Satsa på dekorationer på bordet

När du ska bjuda på brunch är det bra att försöka planera i god tid innan. Skriv en inköpslista på det du behöver innan du går till matbutiken. När du planerar minskar risken för att du överdriver och köper alldeles för mycket mat. För att det ska se lyxigt ut är ett tips att lägga upp allt fint och snyggt på bordet. Lägg besticken på rätt sätt, duka med servetter, dekorera med ljusstakar och eventuellt några snittblommor. Färska blommor ger automatiskt en lyxig känsla. Om du köper en stor bukett kan du dela upp den i två eller flera små.

Mat till brunchen

Det finns ett flertal olika rätter och tillbehör som passar på en brunch. Men det finns några riktiga klassiker som alltid fungerar. Att bjuda på kaffe och te är nästintill ett måste på brunchen. Våfflor och pannkakor är riktiga klassiker som är både goda och enkla att göra. Det allra flesta tycker också om våfflor och pannkakor. Antingen kör du grädde, glass, sylt och färska bär eller en mer matig stil i form av gräddfil, rom, gräslök och rödlök. Scones är enkelt, billigt och går snabbt att göra. Att bjuda på nybakat bröd med olika pålägg är också enkelt och gott. Du kan bjuda på ett helt bröd som gästerna kan skära av eller olika små frallor. Inget är rätt eller fel på en brunch. Bjud på sådant som du gillar och som du tror kommer att uppskattas av dina nära och kära.

Klassiker på en brunch:

  • Kaffe och te
  • Juice
  • Våfflor eller pannkakor
  • Scones
  • Äggröra
  • Mackor
  • Något sött som exempelvis muffins
Stäng meny