Vi har alla hört det och vi vet alla vad det är – i alla fall i Sverige. Vad är egentligen fika och varför är det en sån snackis? 

Själv måste jag säga att det tog ett tag innan jag kunde förklara vad fika egentligen är. Om du stannar en svensk på stan kan de säga direkt vad en fika är men i övriga världen är detta fenomen mer okänt. 

Vad är fika?

Fika är en social tillställning där du tar en paus från arbetet för att dricka kaffe och socialisera med dina vänner, kollegor och bekanta. Självklart är det helt okej att även inta någon form av fikabröd. Det är exempelvis mycket vanligt att det planeras in gemensamma fikastunder på arbetsplatser varje vecka. 

Det är onekligen intressant hur ”fika” är ett unik koncept i Sverige, tycker jag. Jag skulle inte kunna räkna hur många gånger jag “tagit en fika” och det är även många som gör exakt samma sak. Vi har bra kaffe, bra fikabröd och bra sällskap men i övriga länder finns inte alla tre kombinerat på samma sätt. Vid resor utomlands känns det som att något saknas helt enkelt. Innerligt får vi hoppas att detta koncept lever kvar, för det är onekligen ett trevligt avbrott i alla måsten.

fika med vänner

Stäng meny